top of page

Pasta z młodym bobem

Młody bób to doskonałe źródło wapnia. W 100 g zawiera go prawie tyle, co powszechnie słynące z tego minerału mleko. Dodatkowo zawiera znaczne ilości żelaza. Porcja 100 g bobu pokrywa aż 67% dziennego zapotrzebowania na żelazo u mężczyzn.*

* Źródło: United States Department of Agriculture. Agricultural Research Service. USDA Food Composition Databases.

P R Z E P I S

Składniki na 2 porcje:

- sól gruboziarnista, szczypta

- czosnek, 1 ząbek

- orzechy włoskie, garść

- bazylia, garść

- płatki drożdżowe, 1 łyżka

- olej lniany, 1 łyżka

- sok z cytryny, do smaku

- ulubiony makaron**, 2 porcje

Sól i czosnek utrzyj dokładnie w kamiennym moździerzu. Dodaj orzechy, bazylię i ucieraj do uzyskania grudkowatej konsystencji. Na koniec połącz z płatkami drożdżowymi i olejem lnianym. Dopraw sokiem z cytryny. Wymieszaj z ugotowanym wcześniej makaronem i młodym bobem. Podawaj z podartymi liśćmi bazylii i posypką z orzechów (przepis w zakładce DODATKI).


**pełnoziarnisty, bezglutenowy - taki jaki lubisz, lub możesz jeść

Wyróżnione posty
bottom of page