Pasta z młodym bobem
Młody bób to doskonałe źródło wapnia. W 100 g zawiera go prawie tyle, co powszechnie słynące z tego minerału mleko. Dodatkowo zawiera znaczne ilości żelaza. Porcja 100 g bobu pokrywa aż 67% dziennego zapotrzebowania na żelazo u mężczyzn.*
* Źródło: United States Department of Agriculture. Agricultural Research Service. USDA Food Composition Databases.
P R Z E P I S
Składniki na 2 porcje:
- sól gruboziarnista, szczypta
- czosnek, 1 ząbek
- orzechy włoskie, garść
- bazylia, garść
- płatki drożdżowe, 1 łyżka
- olej lniany, 1 łyżka
- sok z cytryny, do smaku
- ulubiony makaron**, 2 porcje
Sól i czosnek utrzyj dokładnie w kamiennym moździerzu. Dodaj orzechy, bazylię i ucieraj do uzyskania grudkowatej konsystencji. Na koniec połącz z płatkami drożdżowymi i olejem lnianym. Dopraw sokiem z cytryny. Wymieszaj z ugotowanym wcześniej makaronem i młodym bobem. Podawaj z podartymi liśćmi bazylii i posypką z orzechów (przepis w zakładce DODATKI).
**pełnoziarnisty, bezglutenowy - taki jaki lubisz, lub możesz jeść