top of page

Koktajl z liśćmi sałaty

Liście sałaty to często niedoceniany, popularny dodatek do kanapek. Tymczasem zielone liście to skarbnica folianów uczestniczących w wielu ważnych procesach tj.: synteza kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, tworzenie fosfolipidów, białek, rozwoju układu nerwowego i krwiotwórczego. Foliany wrażliwe są na wysokie temperatury i promienie słoneczne, dlatego zarówno obróbka cieplna jak i nieodpowiedni proces przechowywania może prowadzić do strat tych związków. Foliany dobrze spożywać na surowo właśnie w formie liści dodanych do sałaty lub koktajlu. Często pojęcie foliany i kwas foliowy stosowane jest wymiennie, podczas gdy foliany występują w żywności naturalnej, a kwas foliowy to substancja syntetyczna, którą znajdziemy w suplementach. Po przyjęciu suplementu w wątrobie kwas foliowy przekształcany jest do postaci zmetylowanej, czyli kwasu metyltetrahydrofoliowego - w uproszczeniu do metafoliny, która trafia do krwioobiegu. Dlatego właśnie osobom wymagającym suplementacji kwasu foliowego doradza się przyjmowanie jego zmetylowanej formy, co pozwana na ominięcie wieloetapowych przemian i zwiększa bioprzyswajalność.

Chcesz poczytać więcej?

Subskrybuj nutriv.pl, aby czytać dalej ten post.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Wyróżnione posty
bottom of page