top of page

Trzy farsze do pierogów

Pierogi nie zawsze muszą oznaczać białej, pszennej mąki i wnętrza wypełnionego mielonym mięsem. Tym bardziej, że związek spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa z powstawaniem raka piersi potwierdza wiele badań. W metaanalizie czternastu badań prospektywnych ryzyko raka piersi, porównując najwyższe i najniższe kategorie spożycia, było o 10% wyższe w przypadku mięsa czerwonego i o 8% wyższe w przypadku mięsa przetworzonego. Związek pomiędzy spożyciem przetworzonego mięsa a ryzykiem wystąpienia raka piersi potwierdzili też hiszpańscy badacze. We wnioskach kliniczno – kontrolnego badania obejmującego ponad tysiąc kobiet z rakiem piersi stwierdzili, że ryzyko rozwoju raka piersi można zmniejszyć ograniczając konsumpcję mocno wypieczonego lub duszonego czerwonego mięsa, smażonego na patelni i panierowanego białego mięsa oraz mięsa peklowanego. Podobne wyniki uzyskano również w innym badaniu kliniczno-kontrolnym, które. objęło kobiety ze zdiagnozowanym rakiem piersi. Wykazano, że spożycie przetworzonego mięsa jedynie 1 – 2 razy w tygodniu było związane z 2,7 krotnie zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia raka piersi u kobiet, które przetworzonego mięsa nie jadły wcale.

Chcesz poczytać więcej?

Subskrybuj nutriv.pl, aby czytać dalej ten post.

Subskrybuj
Wyróżnione posty
bottom of page