top of page

Ekspresowe warzywa z woka

Niektóre pestycydy chlorowane, w tym DDE (metabolit DDT), klasyfikowane są przez EPA jako prawdopodobne czynniki rakotwórcze dla ludzi. Jednak część badań podkreśla również związek ze zwiększonym ryzykiem demencji. Richardson i wsp. odkryli znacznie wyższy poziom DDE we krwi u pacjentów z chorobą Alzheimera w porównaniu z grupą kontrolną, a badania autopsji pokazują, że poziom DDE we krwi jest dobrym wskaźnikiem poziomu w mózgu. Osoby z najwyższymi poziomami były około cztery razy bardziej narażone na ryzyko demencji z powodu choroby Alzheimera. Poziomy dioksyn w mięsie, jajach, rybach i nabiale są od 5 do 10 razy wyższe niż w produktach roślinnych. I niestety, gotowanie nie niszczy zanieczyszczeń takich jak DDE — w rzeczywistości może je jeszcze bardziej skoncentrować.

Chcesz poczytać więcej?

Subskrybuj nutriv.pl, aby czytać dalej ten post.

Wyróżnione posty
bottom of page