Pesto z kopru i pieczone warzywa
- dr Emilia Kałędkiewicz
- 11 minut temu
- 2 minut(y) czytania
Koper zawiera wiele związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy (np. kwercetyna, kemferol) i monoterpeny (m.in. limonen, d-karwon), które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. W badaniach obserwuje się, że związki te mogą hamować wzrost komórek nowotworowych oraz indukować apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórki, która jest zjawiskiem bardzo pożądanym). Mechanizmy te obejmują m.in. neutralizację wolnych rodników oraz aktywację enzymów odpowiedzialnych za programowaną śmierć komórek. Szczególną uwagę poświęca się limonenowi, który może wpływać na rozwój nowotworów piersi i trzustki. Ekstrakty z kopru testowane były m.in. na liniach komórkowych raka wątroby, płuc, piersi i szyjki macicy. W jednym z badań ekstrakt z kopru znacząco zahamował proliferację komórek raka jelita grubego. Właściwości przeciwutleniające kopru mogą także chronić zdrowe komórki przed uszkodzeniami. Choć wyniki są obiecujące, brakuje badań z udziałem ludzi. Dlatego też potrzebne są dalsze badania kliniczne, by potwierdzić przeciwnowotworowe działanie kopru. Wiemy jednak, że koper bogaty jest w witaminę C, witaminę A oraz foliany, a także zawiera pewne ilości minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez i potas. Dlatego też warto jeść koper w ilościach większych niż posypka do ziemniaków.