Szukaj


Indyjskie kotleciki z ryboflawiną
Ryboflawina to niezwykle ważna witamina. Szczególną uwagę powinny zwrócić na nią osoby leczone onkologicznie, ponieważ witamina B2 ma...


Laskowa nut'ella
Orzechy laskowe zawierają sporo wapnia. W 100 gramach maja go 114 mg, czyli niewiele mniej niż krowie mleko. Poza cudownym smakiem pasta...


Hummus rukolowy, ciecierzyca z pieca i koperkowe tzatziki
Aby pokryć prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę K wystarczy zjeść 100 g rukoli. Jej zielone liście zawierają również sporo...


Roślinny twarożek
W 100 gramowym kawałku tofu mieści się aż 12 g białka i 200-350 mg wapnia, którego biodostępność szacuje się na poziomie 30%. Białko tofu...


Fasolka szparagowa z czosnkowym szpinakiem
W kwestii pochodzenia fasolka szparagowa ma niewiele wspólnego ze szparagami – to rośliny o różnych korzeniach. Fasolka szparagowa to...


Pomidory z lubczykiem i sumakiem
Lubczyk wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i hepatoprotekcyjne. Dodatkowo działa moczopędnie i może być stosowany...


Brokuły z pieca
Wyniki wielu badań epidemiologicznych i eksperymentalnych podkreślają rolę zawartego w brokułach sulforofanu jako uzupełniającego środka...


Folianowy krem z groszku i szpinaku
Zielony groszek oraz szpinak to duet obfitujący w kwas foliowy. Szklanka ugotowanego szpinaku oraz szklanka zielonego groszku pokrywają...


Warzywa z komosą z patelni
Produkty z pełnego ziarna tj. komosa ryżowa (quinoa) bogate są w błonnik pokarmowy. Ten natomiast reguluje perystaltykę jelit oraz...


Lasagne z soczewicą
Najnowsze badania z 2022 roku potwierdzają wcześniejsze odkrycia naukowców: dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele...


Zapiekanka ziemniaczana z rozmarynem
Ziemniaki często kojarzą się z dalekim od odżywczego modelem odżywiania. Tymczasem ziemniaki to skarbnica wielu minerałów, w tym mającego...


Proteinowe batony z ciecierzycy
Badanie przeprowadzone przez Gupta i wsp. potwierdza, że zawarta w ciecierzycy lektyna ma właściwości hamujące przetrwanie komórek...


Gryczana z grzybami i suszonymi pomidorami
Kasza gryczana to dobre źródło błonnika, magnezu, cynku oraz witamin B1, B2, B3. Dodatkowo zawiera sporo białka i dwa cenne aminokwasy...


Smarowidło z zielonego groszku
Kanapkowa pasta z zielonego groszku to doskonały sposób na stopniowe włączenie strączków do diety osób, które dopiero zaczynają przygodę...


Curry z zielonym groszkiem i tofu z pieca
Popularny w Polsce zielony groszek to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego, które można jeść na surowo. Zielony groszek jest...