Szukaj


Chleb na zakwasie
Zawarte w pełnym ziarnie prebiotyki oraz błonnik pokarmowy mają niezwykle ważne działanie biologiczne, tj. modulacja mikroflory...


Letnia sałatka z nektarynką
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) takie jak octan, propionian i maślan wytwarzane są w okrężnicy w wyniku beztlenowej fermentacji...


Pieczone tofu w azjatyckim sosie
Porównując wzorce żywieniowe w krajach zachodnich i azjatyckich widzimy, że Azjatki i Azjaci tradycyjnie spożywają stosunkowo duże ilości...


Sałata z młodym bobem i małosolnymi
W profilaktyce nowotworów złośliwych większość energii dostarczanej z pożywieniem powinna pochodzić z bogatych w błonnik pokarmowy...


Ekspresowe warzywa z woka
Niektóre pestycydy chlorowane, w tym DDE (metabolit DDT), klasyfikowane są przez EPA jako prawdopodobne czynniki rakotwórcze dla ludzi....


Brązowa soczewica po indyjsku
Regularne spożywanie soczewicy ma związek ze zmniejszeniem zachorowalności na takie choroby jak cukrzyca, otyłość, niektóre nowotwory i...


Indyjska Malai Kofta
Przyprawy bogate są w substancje biologicznie czynne tj. flawonoidy, fenole, antocyjany, glukozydy, glukozynolany, pektyny i olejki...


Andaluzyjskie gazpacho z truskawkami
Zawartych w truskawkach kwas elagowy to naturalny związek polifenolowy, któremu poprzez zmniejszenie wzrostu komórek, wywoływanie...


Limonkowa sałata z surowym jarmużem
Kwas foliowy, witamina K, wapń, żelazo, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i sulforafan - jednym z bardzo silnych antyoksydantów. Te...


Ajoblanco - hiszpański chłodnik z surowym czosnkiem
Rak prostaty jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych u mężczyzn na całym świecie. Czosnek, dzięki działaniu przeciwzapalnemu i...


Pasta z ciecierzycy z selerem naciowym
Badania epidemiologiczne wykazują, że odpowiedni sposób żywienia i włączanie do diety konkretnych rodzajów żywności może ograniczyć...


Shakshuka z grzybami enoki i tofu
Shakshuka to popularne śniadanie Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki. Danie to jest bogate w likopen - antyoksydant o silnym działaniu...


Pieczone paluszki z cukinii
Cukinia zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, potas, żelazo i wspomagającą jego przyswajanie witaminę C. Dodatkowo jest bardzo...


Pęczotto ze szparagami
Szparagi b ogate są w biologicznie czynne związki tj. asparagina, saponiny, kumaryna, rutyna, karotenoidy i wiele innych. O bfitują w...


Tofucznica z kurkumą i za'atarem
Fitoestrogeny zawarte w tofu to izoflawony, takie jak genisteina, daidzeina oraz glyciteina. Izoflawony wykazują zdolność regulowania...