Szukaj
Sałata z młodym bobem i małosolnymi
W profilaktyce nowotworów złośliwych większość energii dostarczanej z pożywieniem powinna pochodzić z bogatych w błonnik pokarmowy...
Ekspresowe warzywa z woka
Niektóre pestycydy chlorowane, w tym DDE (metabolit DDT), klasyfikowane są przez EPA jako prawdopodobne czynniki rakotwórcze dla ludzi....
Brązowa soczewica po indyjsku
Regularne spożywanie soczewicy ma związek ze zmniejszeniem zachorowalności na takie choroby jak cukrzyca, otyłość, niektóre nowotwory i...
Indyjska Malai Kofta
Przyprawy bogate są w substancje biologicznie czynne tj. flawonoidy, fenole, antocyjany, glukozydy, glukozynolany, pektyny i olejki...
Andaluzyjskie gazpacho z truskawkami
Zawartych w truskawkach kwas elagowy to naturalny związek polifenolowy, któremu poprzez zmniejszenie wzrostu komórek, wywoływanie...
Limonkowa sałata z surowym jarmużem
Kwas foliowy, witamina K, wapń, żelazo, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i sulforafan - jednym z bardzo silnych antyoksydantów. Te...
Ajoblanco - hiszpański chłodnik z surowym czosnkiem
Rak prostaty jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych u mężczyzn na całym świecie. Czosnek, dzięki działaniu przeciwzapalnemu i...
Pasta z ciecierzycy z selerem naciowym
Badania epidemiologiczne wykazują, że odpowiedni sposób żywienia i włączanie do diety konkretnych rodzajów żywności może ograniczyć...
Shakshuka z grzybami enoki i tofu
Shakshuka to popularne śniadanie Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki. Danie to jest bogate w likopen - antyoksydant o silnym działaniu...
Pieczone paluszki z cukinii
Cukinia zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, potas, żelazo i wspomagającą jego przyswajanie witaminę C. Dodatkowo jest bardzo...
Pęczotto ze szparagami
Szparagi bogate są w biologicznie czynne związki tj. asparagina, saponiny, kumaryna, rutyna, karotenoidy i wiele innych. Obfitują w...
Tofucznica z kurkumą i za'atarem
Fitoestrogeny zawarte w tofu to izoflawony, takie jak genisteina, daidzeina oraz glyciteina. Izoflawony wykazują zdolność regulowania...
Warzywa z patelni z makaronem ryżowym
Światowy Fundusz Badań nad Rakiem oraz Amerykański Instytut Badań nad Rakiem zalecają, aby do codziennej diety włączać przynajmniej 400 g...
Kimchi Bokkeumbap, czyli brązowy ryż z kiszonkami
Kimchi to popularne danie w kuchni koreańskiej składające się z kiszonych warzyw. Kimchi, podobnie jak tradycyjne polskie kiszonki, to...
Kapusta po azjatycku
Kapusta pekińska to nie tylko smak, lecz również źródło wielu witamin i minerałów. Zawiera witaminy C i A, kwas foliowy, rutynę,...