top of page

Letnia sałatka z nektarynką

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) takie jak octan, propionian i maślan wytwarzane są w okrężnicy w wyniku beztlenowej fermentacji bakteryjnej. Odpowiedzialne są za utrzymanie prawidłowej bariery jelitowej oraz mają działanie immunomodulujące. Wydaje się, że działają ochronnie w przypadku nieswoistych chorób zapalnych jelit oraz spowolniają wzrost komórek raka jelita grubego. Oznacza to, że jedząc żywność bogatą w błonnik dostarczamy florze materiał do wytwarzania SCFA, a to z kolei spowolnia wzrost komórek raka jelita grubego i aktywuje zaprogramowaną śmierć komórek rakowych. Z tego względu diety roślinne wypełnione błonnikiem są tak wysoce przeciwzapalne.

Chcesz poczytać więcej?

Subskrybuj nutriv.pl, aby czytać dalej ten post.

Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.
Wyróżnione posty
bottom of page