top of page

Pieczone sajgonki z grzybami

Grzyby mogą być źródłem witaminy D. Pieczarka, boczniak ostrygowaty czy grzyby shitake, które kupujemy w sklepie zawierają około 1 µg witaminy D (czyli 40 IU) w 100g produktu. Nie są to duże ilości biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poziomie 50 - 100 µg (2000 - 4000 IU). Inna sytuacja mam miejsce gdy pieczarki są hodowane na słońcu. Przy dziennej ekspocycji pomiędzy 15-120 minut mówimy już o wartościach około 10 µg witaminy D (czyli 4000 IU). Jak to działa? Zawarty w pieczarce dwuzarodnikowej ergosterol pod wpływem promieni UV przetwarzany jest w witaminę D2. Zjawisko to podobne jest do procesu zachodzącego w ludzkiej skórze. W kontekście witaminy D jako jej źródło często wymieniane jest mleko - to mit - 100 ml pełnotłustego mleka to jedynie 0,03µg witaminy D.

Chcesz poczytać więcej?

Subskrybuj nutriv.pl, aby czytać dalej ten post.

Wyróżnione posty
bottom of page