top of page

Tapioka w mleku kokosowym

W wyniku leczenia oknologicznego pacjenci często doświadczają uszkodzenia przewodu pokarmowego. Produktem dobrze tolerowanym w takich przypadkach jest tapioka, która poprzez zawartość skrobi opornej wspomaga działanie przewodu pokarmowego.* Potrawy na bazie tapioki będą również korzystne dla osób z chorobą Leśniewskiego-Crohna, celiakią i nietolerancją glutenu.

* Źródło: Calderaa F et al. (2018): Cyclic nigerosyl-1,6-nigerose-based nanosponges: An innovative pH and time-controlled nanocarrier for improving cancer treatment. Carbohydrate Polymers, vol. 194; 111-121.

P R Z E P I S :

Składniki na 4 porcje:

- tapioka, 1/4 szklanki

- mleko kokosowe, 1 szklanka

- mleko ryżowe/owsiane/sojowe, 1 szklanka

- daktyle, 4 sztuki

Tapiokę namocz w wodzie przynajmniej na pół godziny, następnie odcedź i połącz z resztą składników. Gotuj, aż tapioka stanie się przezroczysta i miękka (20-40 minut w zależności od wielkości kuleczek). Masa będzie gęstniała, dlatego mieszaj ją regularnie, aby się nie przypaliła. Rozlej do szklanek i odstaw do ostygnięcia. Podawaj ze świeżymi owocami.


Wyróżnione posty
bottom of page