top of page

Pieczeń z dyni

W badaniu kliniczno-kontrolnym, które objęło kobiety ze zdiagnozowanym rakiem piersi wykazano, że spożycie przetworzonego mięsa jedynie 1 – 2 razy w tygodniu było związane z 2,7 krotnie zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia raka piersi u kobiet, które przetworzonego mięsa nie jadły wcale. Wyniki te potwierdzają różne ośrodki badawcze działające w w tej tematyce. Związek spożycia mięsa czerwonego i przetworzonego z powstawaniem raka piersi potwierdziły metaanalizy wielu badań prospektywnych. Ryzyko raka piersi, porównując najwyższe i najniższe kategorie spożycia było często aż o 10% wyższe w przypadku mięsa czerwonego i o około 8% wyższe w przypadku mięsa przetworzonego.° Ograniczenie mięsa jest jednym z filarów profilaktyki wielu chorób nowotworowych, dlatego zamiast mięsnej świątecznej pieczeni warto sięgnąć po jej roślinny odpowiednik. Pieczeń z dyni nadziewana kaszą jęczmienną, cebulką w balsamico i pieczoną cukinią to świetny pomysł na świąteczny obiad lub kolację.

Chcesz poczytać więcej?

Subskrybuj nutriv.pl, aby czytać dalej ten post.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Wyróżnione posty
bottom of page