top of page

Daktylowe trufle

Nadziewane masłem orzechowym daktyle, dodatkowo oblane gorzką czekoladą. Ta pyszna przekąska dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, w które obfitują zarówno kakao, daktyle, sezam, jak i orzechy. Orzechy są wysokokaloryczne, ale przyspieszają przemianę materii. Dodatkowo, wiele badań wskazuje, że jedzenie orzechów nie zwiększa ryzyka przybierania na wadze.*

* Źródło/Source: Martínez-González MA., Bes-Rastrollo M. (2011): Nut consumption, weight gain and obesity: Epidemiological evidence. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 1:S40-5.

P R Z E P I S

Składniki na 15 szt:

- daktyle Medijol, 15 szt

- masło orzechowe, 75g

- czekolada 99% zawartości kakao, 100g

- sezam, 1/4 szklanki

Daktyle umyj i natnij do połowy pozbawiając pestek. Czekoladę rozpuść. Zrób to w kąpieli wodnej, aby mieć pewność, że masa się nie zważy. Każdy daktyl napełnij ulubionym masłem orzechowym i zamknij. Nadziej na patyczki, dokładnie obtocz w rozpuszczonej czekoladzie i posyp sezamem. Gotowe trufle odstaw do lodówki, aby czekolada zastygła.

Wyróżnione posty
bottom of page