Surowa lasagne (RAW)
Długotrwałe poddawanie warzyw działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, smażenie) niekorzystnie wpływa na witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C, witaminy z grupy B).* Rozwiązaniem jest skrócenie obróbki termicznej do minimum oraz włączanie do jadłospisu posiłków opartych na surowych warzywach i owocach.

* Źródło: Yuan GF. et al. (2009): Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli. J Zhejiang Univ Sci B. 10(8): 580–588.
Składniki na 2 porcje:
- cukinia, 2-3 sztuki
- pomidory koktajlowe, kilka sztuk do dekoracji
pesto zielone
- czosnek, 1 ząbek
- sól gruboziarnista, szczypta
- orzechy (włoskie, brazylijskie), 4-5 sztuk
- oliwa, 1 łyżeczka
- bazylia, garść
- sok cytrynowy, 1 łyżeczka do smaku
Czosnek utrzyj z solą w kamiennym moździerzu. Dodaj resztę składników i ucieraj aż się połączą. Dopraw sokiem z cytryny.
pesto czerwone
- czosnek, 1 ząbek
- sól gruboziarnista, szczypta
- orzechy (włoskie, brazylijskie), 4-5 sztuk
- pomidory suszone w zalewie z oliwy, 4-5 sztuk
- natka pietruszki, garść
- sok cytrynowy, 1 łyżeczka do smaku
Czosnek utrzyj z solą w kamiennym moździerzu. Dodaj resztę składników i ucieraj aż się połączą. Dopraw sokiem z cytryny.
Cukinię pokrój cienko za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry układaj ciasno obok siebie i przekładaj pesto (plastry cukinii - pesto zielone - cukinia - pesto czerwone - cukinia - pesto zielone). Udekoruj pomidorami koktajlowymi i zielonymi liśćmi.