Klasyczny hummus izraelski
Ciecierzyca to bogactwo białka, zawiera go ponad 20 g/ 100 g. Najpopularniejsze danie przygotowywane z ciecierzycy to hummus. Poza znaczną ilością białka zawiera potas, żelazo, magnez i spore ilości błonnika.*
* Źródło: United States Department of Agriculture. Agricultural Research Service. USDA Food Composition Databases.
P R Z E P I S :
Składniki na słoik hummusu:
- ugotowana ciecierzyca, szklanka
- pasta Tahin, 2 łyżki
- czosnek, 1 ząbek
- mielony kumin, szczypta
- sok z cytryny, 1 łyżka
- sól, szczypta
- aquafaba, 1/2 szklanki
Wszystkie składniki przepisu zmiksuj na gładką masę z aquafabą (wodą, w której gotowała się ciecierzyca). Jeśli zbyt szybko odcedziłaś/odcedziłeś ciecierzycę i nie masz aquafaby - zastąp ją wodą mineralną. Masa nie powinna być zbyt gęsta. Gotowy hummus posyp natką pietruszki, pieprzem cayenne i całymi ziarnami ciecierzycy.