top of page

Klasyczny hummus izraelski

Ciecierzyca to bogactwo białka, zawiera go ponad 20 g/ 100 g. Najpopularniejsze danie przygotowywane z ciecierzycy to hummus. Poza znaczną ilością białka zawiera potas, żelazo, magnez i spore ilości błonnika.*

* Źródło: United States Department of Agriculture. Agricultural Research Service. USDA Food Composition Databases.

P R Z E P I S :

Składniki na słoik hummusu:

- ugotowana ciecierzyca, szklanka

- pasta Tahin, 2 łyżki

- czosnek, 1 ząbek

- mielony kumin, szczypta

- sok z cytryny, 1 łyżka

- sól, szczypta

- aquafaba, 1/2 szklanki


Wszystkie składniki przepisu zmiksuj na gładką masę z aquafabą (wodą, w której gotowała się ciecierzyca). Jeśli zbyt szybko odcedziłaś/odcedziłeś ciecierzycę i nie masz aquafaby - zastąp ją wodą mineralną. Masa nie powinna być zbyt gęsta. Gotowy hummus posyp natką pietruszki, pieprzem cayenne i całymi ziarnami ciecierzycy.

Wyróżnione posty
bottom of page