Pasta z czerwonej soczewicy
Pojęcie "superżywności", czyli tzw. "superfoods" bardzo często podszyte jest marketingiem, a cena zaliczanych do tej kategorii produktów nie jest współmierna do ich faktycznej wartości odżywczej. Tymczasem prawdziwa superżywność wcale nie musi być droga. Najlepszym przykładem jest soczewica. Poza bogactwem witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) zawiera sporo potasu, żelaza, białka i błonnika.*
* Źródło: United States Department of Agriculture. Agricultural Research Service. USDA Food Composition Databases.
Składniki na 3-4 porcje:
- czerwona cebula, 1 sztuka
- czerwona soczewica, 1 szklanka
- indyjskie curry, 1/3 łyżeczki
- sól, pieprz, do smaku
Cebulę poszatkuj i uduś na 1-2 łyżkach wody (lub podsmaż na odrobinie oliwy). Dodaj wypłukaną soczewicę, wymieszaj i zalej 2 szklankami wody. Dodaj curry i sól. Gotuj do czasu, aż soczewica lekko się rozgotuje (10-15 minut).