Szukaj


Koktajl na bazie szpinaku
Szpinak bogaty jest w luteinę i zeaksantynę. To składniki odżywcze bardzo ważne dla oczu. Ale nie tylko. Ponieważ obecne są w tkance piersi, wiele badań zgłębia związek pomiędzy ich spożyciem a ochroną przed rakiem piersi.*


Pieczone sajgonki z grzybami
Grzyby mogą być źródłem witaminy D. Pieczarka, boczniak ostrygowaty czy grzyby shitake, które kupujemy w sklepie zawierają około 1 µg witaminy D (czyli 40 IU) w 100g produktu. Nie są to duże ilości biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poziomie 50 - 100 µg (2000 - 4000 IU). Inna sytuacja mam miejsce gdy pieczarki są hodowane na słońcu. Przy dziennej ekspocycji pomiędzy 15-120 minut mówimy już o wartościach około 10 µg witaminy D (czyli 4000 IU). Jak to działa? Zawarty w piecz


Tajska zupa kokosowa
Kuchnia tajska często wykorzystuje orzechy ziemne. Ich skórki zawierają rosweratrol, bardzo skuteczny przeciwutleniacz powszechnie kojarzony z czerwonym winem. Aby skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości, orzechy należy spożywać razem z cienką, brązową skórką, którą są otoczone po wyjęciu z łupiny.*


Koktajl z brzoskwinią i kurkumą
Randomizowane badanie kliniczne (podwójnie ślepe z próbą kontrolną placebo) wykazało obiecujący związek pomiędzy spożyciem kurkumy a spowolnieniem gammopatii monoklonalnej o nieokreślonym znaczeniu (MGUS), będącej stanem przedrakowym szpiczaka mnogiego.* Aby potwierdzić tę korelację potrzeba dalszych badań, jednak profilaktyczne włączenie kurkumy do jadłospisu wydaje się być dobrym pomysłem.


Izraelska Shakshuka
Zawarty w pomidorach likopen ma bardzo silne działanie przeciwutleniające. Może łagodzić stany zapalne i zapobiegać wielu chorobom takim jak niektóre nowotwory czy choroby układu krążenia. Podczas gotowania i duszenia pomidorów likopen staje się nawet pięciokrotnie łatwiej dostępny, niż ten zawarty w surowych warzywach.*


Ciecierzyca w sosie Tahin
Podczas 10 letniej obserwacji ponad 24 tysięcy kobiet zauważono, że badane z najwyższym poziomem genisteiny we krwi miały o 65% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi niż kobiety z najniższym stężeniem tego izoflawonu.* Najlepszym źródłem genisteiny są nie tylko ziarna soi, lecz także ziarna ciecierzycy.


Klasyczny krem z pomidorów
Kluczowym składnikiem przepisu, poza pomidorami, jest bazylia. Ma ona silne właściwości przeciwzapalne. W odróżnieniu od większości leków przeciwzapalnych (kortykosteroidy, niesteroidowe leki przeciwzapalne) nie wzmaga niestrawności, lecz potrafi je łagodzić.*


Kanapka z ciecierzycą
Z uwagi na korzystny balans aminokwasów ciecierzyca jest bardzo dobrym i jednocześnie łatwo przyswajalnym źródłem białka. Jest też stosunkowo dobrze tolerowana przez osoby próbujące włączyć do swojej diety nasiona roślin strączkowych.* Dzięki znacznej zawartości błonnika rozpuszczalnego regularne spożycie ciecierzycy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.


Jaglanka z wiśniami
Badanie przeprowadzone na ponad 74 tysiącach kobiet i podobnie dużej grupie mężczyzn wykazało, że wysokie spożycie produktów pełnoziarnistych wiązało się z niższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób przewlekłych tj. cukrzyca typu 2 i choroby układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, osoby, które częściej włączały do swojej diety produkty pełnoziarniste, żyły znacząco dłużej niezależnie od innych czynników żywieniowych i stylu życia.*


Kokosowy chlebek z mango
Orzech kokosowy zawiera znaczne ilości błonnika, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Część badań potwierdza jego działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i oczyszczające.*


Omlet z kremowego tofu
Izoflawony zawarte w ziarnach soi wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Jednocześnie działają podobnie jak estrogeny i często posądzane są o działanie na szkodę kobiet, które w przeszłości chorowały na raka piersi. Czy obawy te są słuszne? Badanie obejmujące ponad 9,5 tysiąca kobiet z historią nowotworową wykazało, że dzienne spożycie już 10 mg izoflawonów znajdujących się w produktach sojowych może znacząco zmniejszać ryzyko nawrotu choroby.* Porcję 10 mg izoflawonów zawi


Bajgiel z marynowanym pomidorem
Liczne badania potwierdzają związek pomiędzy spożyciem pomidorów a obniżeniem ryzyka zachorowania na raka prostaty. Ten ochronny efekt związany jest z wieloma składnikami zawartymi w pomidorach. Poza likopenem są to spore ilości potasu, witaminy C, A i E, kwasu foliowego oraz innych karotenoidów i związków fitochemicznych.*


Krem z pieczonych buraków
Warzywa bogate w azotany mogą skutecznie walczyć z bardzo niebezpiecznym dla zdrowia nadciśnieniem tętniczym. Bogatym ich źródłem są buraki, które zawierają ich ponad 250 mg/100 g.* Inne warzywa bogate w azotany to sałata, seler i rzeżucha.


Pistacjowa kruszonka
Antyoksydanty, w tym witamina E, zwiększają ochronę przed zachorowaniem na niektóre rodzaje raka. Z uwagi na to, że pistacje zawierają znaczne ilości γ-tokoferolu, czyli jednej z form witaminy E, oraz innych substancji przeciwutleniających ich spożycie może wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju niektórych nowotworów złośliwych.*


Pulpety z białej fasoli
Biała fasola bogata jest w roślinne białko, potas, wapń, selen, cynk, witaminy z grupy B i błonnik. Ze względu na zawartość inhibitorów proteazy (substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych) polecana jest w profilaktyce raka.*



